Gratis uitproberen Inloggen

Blog

Terug naar het overzicht

MBOPOVO
Statistieken in Schoolmonitor

 • Michelle van Ellen

Quote“Prachtig! Nu kun je in één oogopslag de voortgang van je team en projecten inzien.”
Marcel van Dijk – senior beleidsadviseur Friesland College

 

Wanneer je met Schoolmonitor binnen je organisatie start, is het van belang om te kunnen volgen hoe hiermee gewerkt wordt. Is het wel bij elke school goed geïmplementeerd? Wordt van de basisonderdelen goed gebruik gemaakt of is er extra begeleiding nodig?

Daarnaast is het zeer waardevol om te weten aan welke beleidsonderwerpen op dit moment worden gewerkt en of deze projecten op koers liggen.

Het bestuur van het Friesland College zocht naar deze inzichten. We hebben een gezamenlijk project opgestart en de uitkomst hiervan is de statistiekenpagina binnen Schoolmonitor. Deze pagina geeft speciaal voor het bestuur de inzichten die nodig zijn om overzicht te houden binnen je onderwijsorganisatie.

Statistieken bestuur

Wat wil je eigenlijk weten?

Schoolmonitor is een softwareoplossing, dus als we willen kunnen we alle data ontsluiten en de gebruiker overweldigen met talloze grafieken en tabellen. Maar waar heb je als bestuur of schooldirecteur nou echt behoefte aan? Wat gaat je helpen bij het inzicht krijgen binnen je  organisatie?

Uit de gezamenlijke exercitie met het Friesland College, en de klankbordgroep van andere besturen met die Schoolmonitor werken, hebben we ervoor gekozen om de statistiekenpagina in te delen in 2 onderdelen.

 1. Inzicht in gebruik
 2. Inzicht in projectvoortgang

Inzicht in gebruik

Hier geven we een overzicht van alle omgevingen binnen het bestuur die met Schoolmonitor werken en tonen we het implementatiecijfer. Dit cijfer laat zien in hoeverre er gebruik gemaakt wordt van de diverse functionaliteiten binnen Schoolmonitor en komt tot stand door te voldoen aan een aantal factoren. Wanneer de basisfunctionaliteiten goed gebruikt worden, dan scoor je in ieder geval een voldoende. Dit cijfer kan omhoog door gebruik te maken van extra functionaliteiten zoals werken met Do’s, beleidsonderwerpen of KPI’s.

Deze score was voor schooldirecteuren en bestuur al zichtbaar via het Netwerk, maar nu dus in één overzichtelijke statistiekenomgeving inclusief een trend van de afgelopen 6 maanden.

Om in één oogopslag te kunnen zien welke scholen goed op weg zijn en welke scholen ondersteuning kunnen gebruiken hebben we ook 4 criteria extra uitgelicht.Inzicht in gebruik

 

 1. Logt de directie regelmatig in?
 2. Zijn de projecten up-to-date?
 3. Score van het gebruik is hoger dan een 6?
 4. Score van het gebruik is lager dan een 6?

4 parameters die je als schooldirecteur en bestuur snel de juiste ingrediënten geven om te bepalen wie er actief werken met Schoolmonitor en wie hierin ondersteuning vanuit de directie of bestuur kunnen gebruiken. Een zeer handig inzicht. Bijvoorbeeld tijdens tussentijdse evaluatiemomenten of bij het voorbereiden van voortgangsgesprekken.

Inzicht in projectvoortgang

In het tweede overzicht kijken we hoe de projecten ervoor staan.

De beleidsonderwerpen zijn de kapstok binnen je organisatie. Elk project wordt aan één van de werkvelden en beleidsonderwerpen gekoppeld. Zo weet je aan welk onderdeel van je organisatie je met dit project waarde toevoegt. De lijst met werkvelden en beleidsonderwerpen ligt dan ook ten grondslag aan deze statistiekenpagina.

Per werkveld en onderwerp zie je of:Laptop Inzicht in projectvoortgang

 1. Projecten en zo ja hoeveel gekoppeld zijn aan een beleidsonderwerp
 2. Deze projecten zijn opgedeeld in projecttaken (dit zorgt immers voor een overzichtelijke projectvoortgang)
 3. De projecten volgens planning verlopen
 4. Het project afgerond is, of niet.

Hiermee kun je als schooldirectie en bestuur snel zien aan welke beleidsonderwerpen gewerkt wordt en wat de actuele voortgangsstatus is.

Voordelen

 1. Inzichtelijk welke scholen of projecten extra ondersteuning nodig hebben
 2. Inzicht in hoeverre de scholen de PDCA-cyclus afwerken.
 3. Trend is inzichtelijk doordat je 6 maanden terug kunt kijken
 4. High-lights in gebruik zijn in één oogopslag zichtbaar door kleurverdeling
 5. Mogelijkheid om door te klikken en details van scholen, scores en projecten op te halen
 6. Handig bij de voorbereiding van voortgangsgesprekken of tussentijdse teamevaluaties

De Statistieken pagina is vanaf nu beschikbaar voor alle schooldirecteuren (gebruikers met een hoofdaccount) en besturen (bovenschoolse omgevingen). Je vindt deze pagina na het inloggen rechtsboven bij je profiel.

Heb je vragen neem gerust contact met ons op via de helpdesk, telefoon of e-mail.

Interesse?

Werk je nog niet met Schoolmonitor en heb je als schooldirecteur of bestuur behoefte aan meer inzicht en overzicht binnen je school of organisatie? Laten we kennismaken en kijken hoe Schoolmonitor jouw organisatie kan ondersteunen.

Plan zelf een kennismaking in onze agenda, via deze link: Kennismaking

Delen: