Gratis uitproberen Inloggen
Terug naar het overzicht

Geen categorie
Werkdrukverlaging in het Onderwijs: Hoe Schoolmonitor echt verschil maakt!

  • Hans Plat

De werkdruk in het onderwijs blijft een uitdaging voor veel professionals. Het constant balanceren tussen lesgeven, administratie en evaluaties kan overweldigend zijn. Gelukkig zijn er tools zoals Schoolmonitor die ontworpen zijn om dit proces te verlichten. In dit artikel delen we de inzichten van onderwijsprofessional Djoeke Wisman die dagelijks met Schoolmonitor werkt en hoe deze tool helpt om efficiënter te werken, samen te werken en de werkdruk daadwerkelijk te verminderen.

1. Eén systeem, minder chaos

Een van de grootste frustraties voor onderwijsprofessionals is het beheren van meerdere systemen en documenten. Vaak werk je op verschillende plekken aan je trajecten, wat leidt tot inefficiëntie en het gevoel dat je altijd iets over het hoofd ziet.

“Schoolmonitor werkt zo goed, zo efficiënt. Het is fijn dat je niet op allerlei verschillende plekken bezig bent, maar alles samen hebt in één systeem. Dat voorkomt het gevoel van dubbel werk en dat alles versprokkeld is, want daar zit vaak het gevaar in.”

Door alles in één systeem te organiseren, biedt Schoolmonitor niet alleen overzicht, maar ook rust. Je weet precies waar je moet zijn voor informatie en hoeft niet langer te zoeken in verschillende mappen of bestanden.

2. Samenwerken aan kwaliteit

Een ander groot voordeel van Schoolmonitor is dat het teamwork stimuleert. Onderwijs draait immers niet alleen om individuele inspanningen, maar om gezamenlijke ontwikkeling. Het platform is zo ontworpen dat iedereen in het team makkelijk kan samenwerken aan dezelfde trajecten en processen.

“Het is praktisch toepasbaar voor iedereen in het team, zodat we het echt samen doen. Het versterkt onze samenwerking en zorgt ervoor dat we allemaal op één lijn zitten.”

Door samen te werken in één systeem, deel je niet alleen de verantwoordelijkheid, maar ook de vooruitgang en successen. Dit draagt bij aan een verbeterde werkcultuur, waarin je samen aan dezelfde doelen werkt.

3. Begin gewoon, het levert tijdwinst op

Veel leerkrachten zien het werken met een nieuw systeem als iets dat extra tijd kost, vooral in het begin. Maar de ervaring van professionals die al werken met Schoolmonitor laat zien dat het juist tijd kan besparen zodra je weet hoe je het optimaal inzet.

“Als je weet hoe je het in moet zetten, dan gaat het je juist heel veel werk schelen. Je moet gewoon beginnen en ervaring opdoen. Als je hier tijd voor neemt, kan je het nut en de werkdrukverlaging echt gaan ervaren.”

Het is belangrijk om de tijd te nemen om vertrouwd te raken met Schoolmonitor, want op de lange termijn levert het een aanzienlijke tijdsbesparing op.

4. Het voelt niet meer als werk, maar als hulp

Het mooie van een tool als Schoolmonitor is dat het na verloop van tijd niet meer voelt als extra werk, maar juist als een ondersteunende kracht die je helpt om je werk efficiënter te doen.

“Het voelt dan niet meer als heel veel werk, het voelt juist als helpend.”

Deze verschuiving in beleving is essentieel voor het verminderen van werkdruk. Zodra je het systeem onder de knie hebt, wordt het een hulpmiddel dat je dagelijks ondersteunt!

Conclusie: Werkdrukverlichting begint met efficiëntie

Schoolmonitor is meer dan alleen een tool voor planning en documentatie. Het biedt overzicht, stimuleert samenwerking en helpt docenten om gestructureerd en doelgericht te werken. Door alles op één plek te beheren, realtime te evalueren en flexibel bij te sturen, vermindert het niet alleen de werkdruk, maar verhoogt het ook de kwaliteit van het onderwijs.

De boodschap van ervaren gebruikers is duidelijk: begin gewoon, neem de tijd om het onder de knie te krijgen en ervaar zelf de voordelen. Schoolmonitor kan echt het verschil maken, zowel voor je eigen werk als voor je hele team.

Wil je meer weten over hoe Schoolmonitor jouw werkdruk kan verlichten?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze Customer success manager en/of bezoek onze website voor meer informatie en ga vandaag nog aan de slag!

Customer Success Manager

Achtergrondinformatie

Djoeke Wisman heeft ruim 20 jaar ervaring in het onderwijs en is nu een aantal jaar intern begeleider bij jenaplanschool De Zilvermeeuw in Wieringerwerf, onderdeel van Stichting Surplus . Daarnaast volgt zij op dit moment de Master Educational Needs (EN) met als specialisatie Leren.

Afgelopen schooljaar heeft Djoeke samen met interim-directeur Alex Otten en het gehele team hard gewerkt aan de kwaliteitsslag vanwege een herstelopdracht van de inspectie. Met succes! In mei 2024 kreeg de school van de inspectie de beoordeling Voldoende. Op veel indicatoren werden ze ruim voldoende beoordeeld en kregen ze zelfs een goed voor kwaliteitszorg. Hier heeft het werken in/met Schoolmonitor zeker aan bijgedragen. Een prachtige beloning voor het harde werken.

Delen: