HBOMBOPOVO
Wat is nou een project in Schoolmonitor?
- Michelle van Ellen
We krijgen geregeld de vraag van nieuwe gebruikers wat een geschikt project is om in Schoolmonitor te zetten. Voordat je start met een nieuwe project, stel jezelf dan deze 7 vragen om dit te bepalen.
Eerst even dit
Projecten die je in Schoolmonitor zet, zijn zeer veelzijdig en kunnen verschillen in bijvoorbeeld omvang, looptijd en impact. Het zijn sowieso projecten die naast de primaire taken worden opgepakt en bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van de school en het onderwijs. Denk hierbij aan het onderzoeken van een nieuwe lesmethode, het implementeren van een nieuw intern werkproces of het updaten van de schoolwebsite. Maar ook een goed plan voor het organiseren van een (online) evenement of themaweek kan een project zijn. Je maakt hierin een eigen inschatting.
Waar moet je op letten?
Wij adviseren om na te gaan welke impact een project gaat hebben binnen je organisatie en hoeveel mensen er aan het project gaan werken. Efficiëntie speelt in deze keuze een grote rol. Werken er meerdere mensen aan een project dan is het fijn dat ze op één plek samen kunnen werken en altijd up-to-date kunnen zijn van de status.
Duurt een project langer dan een maand, dan is het prettig om per maand een tussentijdse evaluatie te kunnen doen. Zo houd je de voortgang bij en is het gemakkelijker om aan het eind van het traject een eindevaluatie te schrijven. Je hoeft dan niet meer te achterhalen wat de belangrijke punten waren in het begin van het traject.
Wanneer je onderdelen hebt die door verschillende groepen uitgezocht moeten worden, dan is het wel zo overzichtelijk om deze groepen in één overzichtelijk traject te kunnen volgen.
Ook is het goed om na te denken wat je wilt als het project is afgerond. We hebben Schoolmonitor zo ingericht dat de gedane inspanning niet verloren gaat, zodra het project wordt afgerond. Je wilt dat de kwaliteitsverbetering die je met het project bereikt hebt, geborgd blijft. En dan is het wel zo handig dat je er in de volgende jaren even aan herinnerd wordt om te kijken of de kwaliteit nog op peil is.
Daarnaast zet je geen project op als je het in dezelfde tijd al uitgevoerd kon hebben of als het gaat om processen die je al via andere systemen goed gestroomlijnd hebt. Schoolmonitor moet voor jou werken en niet andersom.
Dus twijfel je of je een project hebt die in Schoolmonitor kan?
Stel jezelf de volgende vragen:
Heb je een project die bijdraagt aan de kwaliteit van de school en/of het onderwijs?
Heb je een project waar je met meerdere mensen aan wilt werken?
Heb je een project die langer dan een maand duurt?
Heb je een project die op te delen is een aantal hoofdonderdelen of groepen?
Heb je een project waarvan je voortgang en het eindresultaat wilt opnemen in je Jaarverslag?
Heb je een project waarvan je het resultaat graag in de komende jaren up-to-date wilt houden?
Heb je voor de uitvoering langer nodig dan het opzetten van een project?
Beantwoord je minimaal 1 van de bovenstaande vragen met ‘Ja’? Dan is jouw project geschikt om in Schoolmonitor te zetten.
Grotere trajecten, kun je opdelen in losse projecten en kleinere trajecten kun je eventueel als acties wegzetten in de Do-fase of gewoon uitvoeren.
Heb je vragen of wil je advies over jouw project in Schoolmonitor? Laat het ons weten. Je kunt ons ook volgen via:
- LinkedIn. Maak een connectie met mij en volg de bedrijfspagina van Schoolmonitor op LinkedIn.
- Neem een kijkje op de website waar we regelmatig nieuwe blogartikelen plaatsen.
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
- Of bel en mail ons voor meer informatie of hulp bij implementatie. 0513 – 52 87 59 of michelle@schoolmonitor.nl
Werk je nog niet met Schoolmonitor en wil je dit vrijblijvend uitproberen?